Peter van Essen
(viool)


Ik ben geboren in Zaanstad op 12 mei 1960. Ik groeide op met mijn zus Mireille (1958) en broer Frank (1967). Ik ben in 1960 in Zaandam geboren. Ik kom uit een muzikaal gezin; mijn vader is vele jaren docent geweest aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam en een uitstekende pianist, evenals mijn moeder trouwens, die ook afgestudeerd pianiste is en lange tijd pianolessen gaf.

In 1966 verhuisden we naar Heemskerk, waar ik mijn eerste vioollessen kreeg van Gijs Beths toen ik tien jaar oud was. Al na een paar jaar begon ik te improviseren, een gave die ik vooral van mijn vader had opgepikt. In de Volle Evangeliegemeente Berea in Santpoort mocht ik al snel meespelen in de diensten en zo kreeg ik in de loop van de jaren veel vaardigheid hierin. Ook de vele conferenties op conferentiecentrum de Bron, waar mijn ouders een vaste kampeerplaats hadden, hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling in het samenspelen in allerlei samenstellingen in allerlei zangdiensten.

In 1977 ging ik naar het conservatorium in Amsterdam, waar ik tot 1985 hoofdvak viool studeerde, onder meer bij Leo Boelens. Na te zijn afgestudeerd heb ik mijn vervangende diensttijd vervuld als programmamedewerker oppetervanessen christelijk conferentiecentrum 'De Burght' in Burgh-Haamstede. Hier leerde ik veel mensen kennen met wie ik soms nog steeds samenwerk. Franny Vink bijvoorbeeld met wie ik verschillende cd's gemaakt heb met bijbelse luisterliedjes.

Ik bleef vijf jaar werken op 'de Burght', maar wel parttime. Naast mijn werkzaamheden daar bouwde ik aan een muzikale loopbaan. In die periode maakte ik mijn eerste cassette met viool/orgel 'Kroont Hem' met Mar van der Veer. Ook leerde ik het duo Elly en Rikkert kennen met wie ik zeven jaar lang als vaste begeleider (synthesizer en viool) door het Nederland en Belgie getoerd heb. Nog steeds treed ik af en toe met hen op en werken we samen o.a. op het vlak van liederen.

In 1990 ben ik vanuit mijn eigen bedrijf "Samuel Music Productions" parttime gaan werken voor stichting Opwekking. Ik werk voor Opwekking als producer van de jaarlijks uitkomende Opwekking-cd's en muziekuitgaven en houd mij bezig met het selecteren, arrangeren, vertalen en opnemen van nieuwe samenzangliederen in het Nederlands. De cd-opnames vinden jaarlijks plaats in Dalfsen op het "Zangfestijn", een weekend, dat door mij al 17 jaar wordt geprogrammeerd en geleid.
Daarnaast speel ik regelmatig op cd-producties mee als studiomuzikant.

Ook ben ik steeds meer betrokken geraakt bij allerlei activiteiten van de EO: conferenties, Vrouwzijn dagen, koffieochtenden, EO Sing-ins, Ronduit Classic Praise etc. Bij enkele van deze gelegenheden speel ik nog steeds viool, zing ook (soms eigen) liedjes, arrangeer, coordineer en leidt muziekgroepen en stel programma's samen.

Van 1987 tot 1994 speelde ik samen met Elly en Rikkert, eerst met z'n drieen, later met z'n vieren. Gedurende de laatste jaren kwam Jan Borger erbij met accordeon en keyboard. Inmiddels speel ik alleen af en toe nog (met veel plezier!) mee als gastmuzikant. In die periode begonnen we veel samen te spelen en werd de basis gelegd voor de CD 'Be Thou My Vision', inmiddels al mijn derde geluidsdrager. Met Jan Mulder maakte ik al jaren geleden de cd 'Musica Divina', een vnl. orgel/viool-cd, ook met improvisaties.

De laatste jaren houd ik me ook steeds meer bezig met onderwijs in gemeenten en tijdens conferenties over de eredienst, hoe je samenzang leidt, wat lofprijzing en aanbidding vanuit de bijbel inhoudt e.d. Deze activiteiten zijn ondergebracht in stichting 'Bouw Uw Troon', opgericht in 1999 samen met mijn broer Frank, een bekend drummer (o.a. bij Iona), arrangeur, producer en zanger in de evangelische wereld. Onder de vlag van deze stichting geven we nu en dan cd's uit met nieuwe Nederlandse (samenzang) liederen en geven we onderwijs, samen met een aantal medewerkende docenten over alles wat de eredienst betreft. Daarnaast leid ik nu sinds een aantal jaren de cursus voor Aanbidding en Bediening waar tientallen cursisten uit verschillende kerken en streken in Nederland en ook Belgie 8 zaterdagen per jaar een intensieve training ontvangen. Een keer per jaar organiseer ik een dag voor liedschrijvers. Laatste ontwikkelingen zijn de medewerking aan een solocd van Carin en de voorbereidingen van een eigen cd met moderne psalmen. Ook een tweede reis naar de Filippijnen is in voorbereiding. In 2006 ben ik daar ook al geweest om aanbiddingsconcerten te geven en muziekcassettes te verspreiden in het Waray, een Filippijns dialect. Ondertussen hebben we vanuit stichting "Bouw Uw Troon" ook een cd gemaakt met vertaalde Opwekkingsliederen, die we daar willen aanbieden.

In Apeldoorn zijn Carin en ik betrokken bij de evangelische gemeente Berea Noord, waar we onder andere actief zijn als aanbiddingsleiders.

Het is mijn verlangen om in mijn leven God te verheerlijken. Dit niet alleen maar met muziek, maar met mijn hele leven.

Met toestemming overgenomen van http://www.peterencarinvanessen.nl