Zeggus (2002?)
'Interview met Elly Zuiderveld-Nieman)

Dat Elly Zuiderveld een talent heeft om kinderen te vermaken, is geen nieuws. Welk kind raakt er niet ‘betoverd’ bij het horen van Elly’s lieve stem en haar prachtige verschijning. Als een elfje zwiert ze over het podium. Samen met Rikkert zingt ze over de verhalen uit de Bijbel, de boodschap van God en alledaagse dingen, waarin ieder kind zich herkent.
Het is dan ook niet onverwacht dat Elly haar schrijftalent verder heeft uitgebreid. Naast het schrijven van liedjes, schrijft ze nu ook kinderboeken. Inmiddels heeft Elly 4 kinderboeken op haar naam staan: Bozy en de Kraanvogel, Maarten en het witte paard, Watje en De sleutel van Andermansland. Daarnaast schrijft Elly regelmatig verhaaltjes voor het kinderblad ‘ZeGGus’. Deze verhaaltjes staan verzameld in het boek: “Door het brilletje van Elly”, dat september jl. is verschenen. Tot slot heeft Elly ook 3 musicals op haar naam staan. Piekobello en Glitter zijn kerstmusicals en ‘Het Oink-beest’ is een muzikaal sprookjesverhaal, dat nog dateert uit 1972!

Wat is het toch dat jou zo trekt aan het werken met en voor kinderen?
"
Kinderen zijn eerder te bereiken. Bovendien zijn ze de volwassenen van de toekomst: wat ze nu spelenderwijs leren, blijft hangen en maakt ze hopelijk betere mensen."

Waarom ben je begonnen met het schrijven van kinderboeken?
"
Ook om die reden, denk ik. En ik denk zelf soms nog als een kind."

Wanneer verscheen je eerste boek?
"
In 2002 ‘De sleutel van Andermansland’ Maar toen had ik ‘Maarten’ ook al geschreven, waar nog tekeningen bij gemaakt moesten worden.

Voor welke leeftijden zijn jouw boeken bedoeld?
"
Voor kinderen vanaf een jaar of 8-11, hoewel in de boeken meestal 7 jaar vermeld staat. Maar ook voor volwassenen hoor!"

Waarom heb je je gericht op deze leeftijd?
"
Heb ik niet gedaan. Het blijkt door reacties van de lezers"

Kun je een omschrijving geven van hoe je zelf was op deze leeftijd / als kind?
"
Heel dromerig, maar ook vindingrijk. Ik vond van alles uit. Lette niet goed op in de klas."

Hebben al jouw kinderboeken een christelijke tint?
"
Ik stop het er niet expres in. Maar ik ben zelf een christen, dus het gaat vanzelf. In ‘De sleutel’ gaat het b.v. over vergeving en in ‘Bozy en de kraanvogel’ droomt Bozy van een witte man in een bootje op het meer. Ik had dat zelf niet eens gemerkt, maar dat was Jezus. ‘Maarten en het witte paard’ gaan op zoek naar het licht en ‘Watje’ is een soort kerstverhaal, dus daar vind je het ook weer terug. En ‘Door het brilletje van Elly’ zijn echt gebeurde dingen uit mijn eigen leven."

Je boeken bevatten allemaal een boodschap, heb ik gemerkt. Wat vind jij de belangrijkste boodschap die je aan een kind mee kan geven in een verhaal?
"
Dat ieder mens belangrijk is. Ook een kind."

Waar moet een goed kinderboek allemaal aan voldoen, volgens jou?
"
Oeps! Als ik het achterelkaar wil uitlezen en er door ontroerd word, denk ik."

Je werkt samen met verschillende tekenaars / tekenaressen voor je boeken. Zijn tekeningen, naar jouw  mening, een vereiste voor kinderboeken?
"Ja, dat vond ik als kind wel. Zonder tekeningen is een boek toch saaier."

Wat doe je liever kinderliedjes schrijven of kinderverhalen schrijven?
"
Ik heb al heel lang liedjes geschreven. Dus nu vind ik verhalen schrijven ineens leuker… Maar er komen nog genoeg liedjes hoor!"

Heb je een persoonlijke favoriet van je eigen boek? Waarom is dit jouw favoriet?
"
Nee, ik vind ze allemaal weer om een andere reden leuk. De sleutel’ hebben we ooit als musical opgevoerd, ‘Maarten’ is een deel van ons eigen verhaal van vroeger, ‘Watje’ is een heel grappige sneeuwvlok, die het leven op een andere manier bekijkt dan wij, ‘Bozy’ heb ik echt ontmoet in Kenia, Afrika. En ‘Brilletje’ dat ben ik!"