Zeggus (2000?)
'We hebben allemaal wat - Elly Zuiderveld'

'We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar. En toch zijn we broertjes en zusjes.'Zo begint een lied van Elly en Rikkert, dat erover gaat dat we allemaal wel iets aparts hebben. Een lui oog, flaporen of een wipneus. Zo hebben we ook allemaal wel één of meerdere talenten. Enne, we hebben zeker ook allemaal wat te vertellen! Deze eerste keer laten we, hoe kan het ook anders, Elly van Elly en Rikkert aan het woord.

Elly giechelt terwijl ze getekend wordt: "ik vind het een leuk idee zeg."ondertussen kwebbelt ze maar door. "Mag ik al kijken?" Jawel, de tekening is af.

"Oh, echt mooi vind ik hem. Zo zie ik mezelf best graag. Een prinses! Dit had ik niet verwacht. Ik dacht dat je al m'n rimpels zou tekenen, maar dit is heel lief. Als kind fantaseerde ik iedere keer dat ik prinses was of ene zigeunerin. Mijn vader zei altijd, als grapje, dat ik vanalles kon zijn, want ze hadden me achter een  boom gevonden. Vroeger zeiden ouders namelijk niet zo makkelijk dat je uit mama's buik kwam. Op mijn geboortekaartje stond ook een wieg achter een boom, dus ik geloofde dat."

Zie je er ook graag als een prinses uit?
"Ja, ik houd van mooie kleren, maar ik koop er niet veel. Rikkert vindt van wel natuurlijk. Ik houd er ook wel van om iets in m'n haar te doen, een goudkleurig sjaaltje of zo en verkleden vind ik leuk, maar een kroontje zet ik nooit op. Die krijg ik later van Jezus, staat er in de Bijbel"

Je houdt ook wel van dromen, hè? Echte dromen en dagdromen...
"Om liedjes te maken, moet je iets in gedachten kunnen zien, net als een tekenaar. Als ik dingen in de Bijbel lees, gebruik ik m'n fantasie. Er staat bijvoorbeeld dat we later in een gouden stad zullen wonen aan een glazen zee. Dan denk ik niet aan echt glas, maar aan glas waar je alle kleuren van de regenboog in ziet, zoals bij zeepbellen."
"Voordat ik geloofde in de Here Jezus, had ik 's nachts vaak een nare droom. Ik droomde dat ik op een koord liep boven een ravijn. Aan de overkant zag ik een man in het wit, en onder me was het feest. Maar geen echt mooi feest. Er waren vlammen, en de mensen riepen dat ik moest springen. Dan dacht ik:  'nee, ik moet de overkant halen.'Toen ik christen ben geworden, heb ik deze droom nooit meer gehad. Ik had de overkant bereikt, waar Jezus was."

Ik las ergens dat je toen je nog een kind was later non (een soort zuster) wilde worden. Waarom?
"Omdat ik dicht bij God wilde leven. Nonnen waren in mijn ogen heilig en heel goed. vrouwen die helemaal voor God gekozen hadden en voor Hem leefden."

Je bent geen non geworden, maar zangeres. Toch leef je dicht bij God. Wat is dat voor jou, dicht bij God leven?
"Dat je met Hem kan praten en dat je hem betrekt bij wat je doet. En wat je doet is het minst belangrijk. god houdt van je zoals je bent! Ik dacht altijd dat God heel streng was en dat als ik heel goed m'n best zou doen, ik heilig zou worden. maar dat was juist niet zo . Hoe ik m'n best ook deed, ik verprutste toch alles. Toen ging ik veel dingen doen die niet goed zijn, totdat ik me heel klein, schuldig en verdrietig voelde.  Op een dag bad ik en wist: God houdt van me en Hij wil me heilig maken. Voor God mag ik komen zoals ik ben. Ik hoef mezelf niet op te poetsen, ik hoef geen prinses te worden. Hij maakt een prinses van me."

Hoe dan, want je doet ook nog verkeerde dingen?
"God is er gewoon, Hij is dicht bij me. Door van binnen met Hem te praten, en door Hem te betrekken bij alles wat ik doe, weet ik dat Hij dichtbij is. of ik nou mooie of lelijke dingen doe. Als je dat eenmaal doorhebt, dan doe je vanzelf steeds minderzonden. natuurlijk wil Hij ook dat ik van m'n zonden afkom en dat ik geen verkeerde dingen doe. ook bij jou. Zeg het gewoon van tevoren tegen God als je iets wil doen wat eigenlijk niet goed is. god weet het toch al Dat helpt dan om er steeds beter 'nee' tegen te zeggen."

Een laatste vraag, wat wil jij ronduit in ZEGGUS ronduit zeggen?
"Durf jezelf te zijn, wees gewoon wie je bent! Als je niet weet wie je bent, of als je jezelf niet zo mag, schrijf dan eens op wat je wél leuk vindt van jezelf. Vraag aan anderen wat zij leuk van jou vinden. En leer dat lijstje dan uit je hoofd! Ik vond mezelf maar niks vroeger. Verknoeide alles en was slordig. Maar dan hoorde ik iemand zeggen dat ik een mooie stem had, een vrolijke lach en dat ik lief was. Aan die aardige dingen die over me gezegd werden, klampte ik me vast. Zo ging ik steeds meer van mezelf houden."