(voor studenten almanak, september 2005)

Het thema van de almanak is ‘Spiegelbeeld’. In de almanak zullen alle leden van Navigators Studentenvereniging Groningen komen te staan met foto en wat persoonlijke gegevens. Tevens hebben ze een aantal vragen met betrekking tot het thema voor hun neus gekregen.
Dit interview bevat ook een aantal toespelingen naar dat thema.

Aan de leden is gevraagd een kinderfoto van zichzelf op te sturen en ons te laten weten wat ze, toen ze jong waren, wilden worden.

Aan u ook de vraag; hoe was u vroeger als kind en wat wilde u worden?
"
Ik was heel vrolijk en open en wilde ‘beroemd’ worden. Ik dacht toen dat het een beroep was."

U hebt een jaar lang als band-zangeres bij de Aviola’s gezongen, waar u, naar eigen zeggen, uw verlegenheid hebt overwonnen. Hoe hebt u die tijd ervaren? In hoeverre bent u door die tijd gevormd?
"
De Aviola’s vormden een dansorkerst. Ik was toen bandzangeres en zong op 1 avond zo’n 48 liedjes, terwijl niemand keek of luisterde. Aan de ene kant heel frustrerend, aan de andere: ‘who cares?’ Ik heb toen heel wat uitgeprobeerd om toch de aandacht te vangen."

Wat vond uw omgeving ervan dat u in de muziek/theaterwereld verder ging?
"
Mijn ouders waren er niet echt op tegen, maar gruwden wel van het ‘artiestenwereldje’. Mijn toenmalige vriendje liet me vallen, omdat ik voor de muziek koos."

U hebt in 1973 samen met Rikkert een LP uitgebracht (inmiddels verkrijgbaar als cd )met daarop het nummer ‘aan de andere kant van de spiegel’. De titel  past mooi bij het thema; waar gaat het nummer over?
"
In wezen gaat het over de grote stap naar de Waarheid. We waren daar hevig mee bezig. Wilden wel, maar wisten ook, wat het ons zou kosten.‘Ik durf niet zonder jouw hand naar het land aan de andere kant van de spiegel...’ Het staat op de cd ‘Maarten en het witte paard’, een volwassen sprookje uit die tijd. Ik heb het later als kinderboek opnieuw geschreven (2002)"

Het jaarthema van N.S.G. is ‘The Reborn Identity’. Hoe omschrijft u uw identiteit in Christus?
"Als iemand die ‘door de spiegel’ is gestapt en zichzelf heeft gevonden. Zonder ballast van vroeger, aanvaard door genade en gereinigd door het bloed van Jezus Christus."

U hebt heeft al veel ondernomen in uw leven, wat heeft geleid tot verscheidene cd’s, televisieprogramma’s, boeken en nog veel meer.. Zijn er nog uitdagingen die u graag aan zou willen gaan?
"
Ja, spelen in een film lijkt me leuk. Een oudere, beetje gekke dame zou me wel liggen, denk ik."

Hoe vaak kijkt u in de spiegel?
"
Meedere keren per dag. Niet als ik thuis ben, maar wel onderweg naar een optreden of in de kleedkamer. Ik kijk ook graag in winkelruiten, altijd weer verbaasd, dat ik dat ben!"

Het bestuur van N.S.G. van dit jaar heeft als titel ‘LeV’, het Hebreeuwse woord voor ‘hart,’ met een knipoog naar het Nederlandse woord lef.
Wat is LeV/lef voor u?
"
Ik ben één en al LeV, denk ik! Stoutmoedig, maar wel vanuit het hart, het gevoel."

Wie zou u graag een spiegel voor willen houden?
"
Moet dat de volgende zijn die jullie interviewen? Anders minister Verdonck. Die heeft eens een goeie spiegel nodig!"

Is er iets wat u graag mee zou willen geven aan de leden van N.S.G. en in het algemeen de studenten in Groningen?
"
Geen droge stof, geen meeloperij, maar LeV!"