Nederlands Dagblad (03-08-2002)
'Een fiets met een dakje'

Denk aan je eerste auto en de meeste mensen krijgen iets melancholisch over zich. die oude barrel, voor een prikkie gekocht, maakte je tot een echte mobilist. Verkeersborden, snelwegen en parkeerhavens waren niet langer alleen maar van al die anderen, maar ook van jou. Die eerste auto heeft een verhaal. De komende weken vertelt een aantal bekende en minder bekende Nederlanders hun ervaringen met 'de eerste'.

Wat denk je als je je eerste auto weer terughaalt in je herinnering? Kom met die vraag niet aan bij Elly en Rikkert. Hoewel ze veel op weg zijn van het ene optreden naar het andere, doen blikken mobielen zonder geest hen niks. Integendeel, Rikkert schreef voor de cd Maskers af nog een prikkelend nummer over een auto, waarin die symbool staat voor de individualistische maatschappij. "Auto's interesseren ons werkelijk helemaal niks, behalve dat de moderne tijd ons dwingt om ons per blik te verplaatsen." Hun eerste auto was "een zevendehands lelijk eendje, waarvan we de kieren met kauwgom dichtplakten." Het wagentje paste precies bij hun uiterlijk en levensstijl. De eend hoorde bij de hippies in het Flower Power tijdperk. Terugdenkend aan dat eendje, reist Elly meer dan dertig jaar terug in de tijd. Bij het Amsterdamse theatergezelschap van Jop Pannekoek leerden Elly en Rikkert elkaar kennen. In 1968 trouwende ze. Elly: "De indrukwekkendste rit was onze huwelijksreis. Ergens in Scandinavië zakte de auto weg in een moeras, terwijl wij lagen te slapen."
De eend zal het wel begeven hebben. "Tegenwoordig rijden we in een chevvy-van, een bus om al onze spullen te kunnen versjouwen." Er moet heel wat apparatuur en instrumenten in als Elly en Rikkert samen met Dick Le Mair en Jan Borger optreden.
Toch horen er voor Elly zeker gevoelens bij haar eerste autootje. "Pas kwam er een vriendin met een rood eendje langs en toen ik er in zat, kreeg ik dat speciale gevoel weer. Alles zit met 'houtjes-touwtjes' aan elkaar. Dan lijkt het niet meer zo'n echte auto. meer een fiets op vier wielen met een dakje erboven."
Hoewel auto's niet belangrijk zijn voor de artiesten, zijn reizen en reizigers dat wel. Hun laatste en voorlaatste cd's heten niet voor niets Reisverhalen (2000) en 30 jaar onderweg (1998). De liedjes gaan niet over vervoersmiddelen, maar over onderweg zijn, reizen, thuiskomen en weer weggaan. Tussen 1974 en 1976 leidde het gezin Zuiderveld zelfs een zigeunerachtig bestaan. Voor die tijd vormden Elly en Rikkert een commune. maar de communeleden waren één voor één vertrokken om hun eigen weg te gaan. en dus trokken ze zelf ook de wijde wereld in. "Op zoek naar een geestelijke schat", zoals ze op hun website schrijven.

De liedjes over reizen en reizigers van Elly en Rikkert hebben vrijwel allemaal een geestelijk karakter. Voor de laatste cd Reisverhalen schreef Rikkert  Blijven reizen. De tekst van het refrein zegt genoeg:

Altijd zal ik blijven reizen
altijd zal ik blijven reizen
want ik hoor muziek van een bruiloftsfeest
iets van mij zal achterblijven
iets van mij zal achterblijven
niet meer dan een schim
van wie ik ben geweest
niet meer dan een schim